Utvald bild

Bra att veta

Terminstider och lovdagar, allmän kurs
Vårterminen startar den 8 januari och slutar den 31 maj. Vinterlovet infaller den 19 till den 23 februari. Påskledigheten är 27 mars till den 1 april och den 10 maj är en studiedag. Höstterminen startar den 14 augusti och slutar den 17 december. Höstlovet infaller den 28 oktober till den 1 november.

Kommunikationer
Till skolan finns det bra cykelvägar i alla riktningar. Busslinjerna 9, 31 och 170 stannar nära skolan, vid korsningen Nya Agnesfridsvägen/Stenyxegatan. Hållplatsen heter Stenyxegatan.
Kör du bil kan du parkera i parkeringsfickorna längs Trindyxegatan samt längs järnvägen. Det är däremot förbjudet att parkera på Trindyxegatan!

Arbetstider
Lektionerna för allmän kurs ligger mellan 8.00 och 16.00 vid heltidsstudier, se ditt personliga schema för exakta tider. Efter avslutad skoldag har du möjlighet att använda skolans lokaler och utrustning fram till 15.45, utom på fredagar då vi vanligtvis stänger lite tidigare.

Frånvaro
Vid frånvaro är det deltagarnas eget ansvar att följa upp vad som händer i undervisningen. Hög frånvaro påverkar möjligheterna till behörigheter och omdömen. Om frånvaron överstiger 20% av kurstiden räknas inte kursen som fullgjort och CSN kan dra in studiemedlet.

Sjukanmälan
Sjukanmälan görs online via skolans plattform Sharepoint där du uppger namn, klass och anledning till frånvaron. Du som har CSN måste alltid meddela Försäkringskassan också.

Kontakt med lärarna
För att komma i kontakt med lärarna ska du vända dig till Majsa i receptionen. Personalrummet är lunchstängt mellan 12.15-13.15.

Materialavgift
Du betalar en s.k. materialavgift vid varje terminsstart, som delvis täcker kostnader för studerandeförsäkring, studieresor, läromedel och material. Eventuella avgiftsbelagda aktiviteter som kan tillkomma under terminen är frivilliga. Frågor som rör materialavgiften och liknande besvaras av Majsa i receptionen, eller på telefon 040-671 51 00. Går du i Aktör, Högskoleförberedande basår eller Socialt basår är materialavgiften 600:-/termin. För dig som går i Kreatör är avgiften 800:-/termin.

Försäkringar
Skolan har tecknat en studerandeförsäkring som gäller personskada vid olycksfall under skoltid. Försäkringen gäller även vid resa, den närmaste vägen, mellan hemmet och skolan. Egendom som tillhör skolan och som lånats ut till deltagare täcks INTE av någon skolförsäkring utanför skoltid.

Reception
Majsa, vår receptionist, är den som du kommer i kontakt med när du ringer skolan. Hon kan bland annat hjälpa dig med frågor angående CSN, intyg mm. I receptionen kan du också köpa pennor och block vid behov. Du når Majsa på telefon 040-671 51 00.

Skrivare och kopiering
Du kan skriva ut dina skolarbeten på skrivare i Bokstugan och Svinstian. Behöver du kopior kontaktar du mentor eller receptionen. A4-kopior för privat bruk kostar 3:-/st för svartvitt och 5:-/st för färg.

Biblioteket
Skolans bibliotek är en kreativ plats med utrymme för både studiero och nya intryck. Vi utökar hela tiden med nya titlar för att skapa läslust. Förutom böcker och tidskrifter rymmer biblioteket sköna utrymmen för möten, enskilt arbete och studier. I biblioteket finns också möjlighet för klasser och enskilda deltagare att arrangera utställningar. Biblioteket har samma öppettider som skolan, måndag till torsdag 8.00-15.45 samt fredag 8.00-14.45. Vill du låna något eller har frågor om litteraturen kontaktar du receptionen.

Mat och fika
Du kan äta medhavd mat i Drängstugan där det finns kylskåp och mikrovågsugnar. Extra bord och mikrovågsugnar finns även utanför Svinstian. I restaurang Mat & Smak på skolans område kan den som önskar köpa dagens lunch och fika under schemalagda raster. Undervisningslokalerna i norra och södra längan samt Fabriken är nötfria!

Studie- och karriärvägledning
Du kan boka tid med studie- och karriärvägledare Emma Olsson för att prata om dina studier. Det finns också informationsmaterial och kurskataloger i biblioteket.

Några bra Internetadresser att känna till är: utbildningsinfo.se, allastudier.se, studera.nu, folkhogskola.nu, yhguiden.se.

Informationsdagar
Universiteten i Lund och Malmö anordnar informationsdagar som deltagarna på skolan blir inbjuden till. Det är utmärkta tillfällen för dig som är intresserad av att läsa vidare på universitet att ställa frågor om utbildningar, känna av atmosfären och att prata med studenter. Som deltagare har du också möjlighet att besöka olika utbildningsmässor för att ta reda på vad du vill studera vidare till.

Högskoleprovet
För deltagare på de allmänna kurserna går vi igenom delar av högskoleprovet och förklarar hur det är upplagt. Under höst- och vårterminen får alla som vill möjligheten att skriva ett ”övningshögskoleprov”.

Centrum för Dyslexi och Dyskalkyli
Skolan är ett dyslexi- och dyskalkylicentrum och erbjuder alla deltagare med läs-, skriv- och räknesvårigheter pedagogiska hjälpmedel och studiestöd. Vår specialpedagog Jörgen Carlsson Danilo finns ofta på plats i biblioteket. Han kan även vid behov utföra kartläggning.

Datorer
I klassrummen finns datorer du kan använda för att logga in på skolans nätverk och göra dina skoluppgifter. Receptionen har även ett begränsat antal laptops för utlån under skoltid. Använd de inloggningsuppgifter du får när terminen börjar. Behöver du skriva ut något skolarbete kan du göra det på någon av våra skrivare som finns utanför Svinstian och i Biblioteket/Bokstugan.

IT-regler
Vid terminsstarten får du information om vad man får och inte får göra att göra med skolans datorer. Du får även underteckna ett avtal som visar att du tagit del av informationen.

Mobiltelefoner
Under lektionstid får mobilen användas i undervisningssammanhang, men inte för privat användning.

Klassrepresentanter
Under din tid på skolan kan du engagera dig i olika intressegrupper såsom t ex studerandekåren. Alla klasser har minst en representant var i dessa grupper. Skolans deltagare ska även vara representerade i skolrådet och styrelsen.

Vaktmästeri
Agron, vår vaktmästare, håller ordning på våra lokaler och vår utemiljö samt ser till att allt blir så trivsamt som möjligt. För att underlätta hans arbete ber vi dig hålla ordning på dina saker och att inte skräpa ner. Vi behöver hjälpas åt med vår fina miljö!

Städning
Varje vecka städar vi skolgården och gemensamma utrymmen. På skolan har vi ett rullande schema där en klass i taget tar sig an städuppgiften.

Förvaringsskåp
Skolan tillhandahåller några låsbara skåp. Du får själv ta med dig hänglås.

Rökning
Rökning får endast ske på anvisad plats, d v s vid rökområdet bakom Svinstian. Använd askkopparna!

Adress

Malmö folkhögskola
Trindyxegatan 213 76
Malmö

Telefon och mail

Växel: 040-6715100
Mail: exp@malmofolkhogskola.se

Intranät

Logga in

© Malmö Folkhögskola 2021