Bra att veta

Terminstider och lovdagar, allmän kurs
Vårterminen 2022 startar den 10 januari och avslutas den 10 juni. Vinterlovet infaller den 21 – 25 februari och påsklovet den 13 – 18 april. 27 maj är en studiedag och den 6 juni är en helgdag. Höstterminen startar den 17 augusti och avslutas den 20 december.

Tillfälliga distansstudier
Under de perioder skolans undervisning sker på distans förväntas du som deltagare att hålla dig uppdaterad via Teams där all relevant information publiceras.

Kommunikationer
Du kan ta dig till skolan med cykel, bil eller buss. Det finns fina cykelvägar till skolan från centrala Malmö. Från Triangeln tar cykelturen ungefär 25 minuter. Busslinjerna 31, 33 och 170 stannar vid hållplatsen Stenyxegatan som ligger fem minuters gångväg från skolan. Kör du bil kan du parkera i parkeringsfickorna längs Trindyxegatan samt längs järnvägen. Det är däremot förbjudet att parkera på Trindyxegatan!

Arbetstider
Lektionerna för allmän kurs ligger mellan 9.00 och 16.00 vid heltidsstudier, se ditt personliga schema för exakta tider. Äldreassistenterna har lektioner mellan 8.00-12.00. Efter avslutad skoldag har du möjlighet att använda skolans lokaler och utrustning fram till 15.45, utom på fredagar då vi vanligtvis stänger lite tidigare.

Frånvaro
Vid frånvaro är det deltagarnas eget ansvar att följa upp vad som händer i undervisningen. Hög frånvaro påverkar möjligheterna till behörigheter och omdömen. Om frånvaron överstiger 20% av kurstiden räknas inte kursen som fullgjort och CSN kan dra in studiemedlet.

Sjukanmälan
Deltagare på allmän kurs registrerar frånvaro via intranätet med hjälp av personliga inloggningsuppgifter. Tänk på att Försäkringskassan måste kontaktas om du har CSN.

Kontakt med lärarna
För att komma i kontakt med lärarna ska du vända dig till Lena i receptionen. Personalrummet är lunchstängt mellan 12.15-13.15.

Materialavgift
Undervisningen är avgiftsfri, men en materialavgift tas ut vid varje terminsstart. I avgiften ingår bland annat visst undervisningsmaterial, kopior/utskrifter, en del gemensamma aktiviteter samt en olycksfallsförsäkring (se nedan).

Materialavgift för de olika linjerna/kurserna: Allmän kurs – Akademiska spåret, Aktör och Språkspåret: 600:- Allmän kurs – Kreatör: 800:- Frågor som rör materialavgiften besvaras av Lena i receptionen, eller på telefon 040-671 51 00.

Försäkringar
Skolan har tecknat en studerandeförsäkring som gäller vid olycksfall. Försäkringen gäller även för resan mellan hemmet och skolan. Egendom som tillhör skolan och som lånats ut till deltagare täcks inte av försäkringen utanför skoltid.

Reception
Lena, vår receptionist, är den som du kommer i kontakt med när du ringer skolan. Lena kan bland annat hjälpa dig med frågor angående CSN, intyg mm. I receptionen kan du också köpa pennor och block.

Kopiering
På skolan finns svart/vit kopiator och färgkopiator. A4-kopior för privat bruk kostar tre kronor för svartvita kopior och fem kronor för färgkopior.

Biblioteket
Skolans bibliotek är en kreativ plats med utrymme för både studiero och nya intryck. Vi utökar hela tiden med nya titlar för att skapa läslust. Förutom böcker och tidskrifter rymmer biblioteket sköna utrymmen för möten, enskilt arbete och studier. I biblioteket finns också möjlighet för klasser och enskilda deltagare att arrangera utställningar. Biblioteket har samma öppettider som skolan, måndag till torsdag 8.00-15.45 samt fredag 8.00-14.45.

Mat och fika
Du kan äta medhavd mat i vår egen lokal Drängstugan, där det även finns kyl och mikrovågsugnar. Kaffe och enklare tilltugg kan även köpas i restaurang Mat och smak, som även serverar dagens lunch mellan kl 11.00-13.30.

Studie- och karriärvägledning
Du kan boka tid med studie- och karriärvägledare Emma för att prata om dina studier. Det finns också informationsmaterial och kurskataloger i biblioteket.

Några bra Internetadresser att känna till är: utbildningsinfo.se, allastudier.se, studera.nu, folkhogskola.nu, yhguiden.se.

Informationsdagar
Universiteten i Lund och Malmö anordnar informationsdagar som deltagarna på skolan blir inbjuden till. Det är utmärkta tillfällen för dig som är intresserad av att läsa vidare på universitet att ställa frågor om utbildningar, känna av atmosfären och att prata med studenter. Som deltagare har du också möjlighet att besöka olika utbildningsmässor för att ta reda på vad du vill studera vidare till.

Högskoleprovet
För deltagare på de allmänna kurserna går vi igenom delar av högskoleprovet och förklarar hur det är upplagt. Under höst- och vårterminen får alla som vill möjligheten att skriva ett ”övningshögskoleprov”.

Centrum för Dyslexi och Dyskalkyli
Skolan är ett dyslexi- och dyskalkylicentrum och erbjuder alla deltagare med läs-, skriv- och räknesvårigheter pedagogiska hjälpmedel och studiestöd. Vår specialpedagog Jörgen Carlsson Danilo finns ofta på plats i biblioteket. Han kan även vid behov utföra kartläggning.

Datorer
I klassrummen finns datorer du kan använda för att logga in på skolans nätverk och göra dina skoluppgifter. Receptionen har även ett begränsat antal laptops för utlån under skoltid. Använd de inloggningsuppgifter du får när terminen börjar. Behöver du skriva ut något skolarbete kan du göra det på någon av våra skrivare som finns utanför Svinstian och i Biblioteket/Bokstugan.

IT-regler
Vid terminsstarten får du information om vad man får och inte får göra att göra med skolans datorer. Du får även underteckna ett avtal som visar att du tagit del av informationen.

Mobiltelefoner
Under lektionstid får mobilen användas i undervisningssammanhang, men inte för privat användning.

Klassrepresentanter
Under din tid på skolan kan du engagera dig i olika intressegrupper såsom studerandekåren, biblioteksgruppen och miljögruppen. Alla klasser har minst en representant var i dessa grupper. Skolans deltagare ska även vara representerade i skolrådet och styrelsen.

Vaktmästeri
Svenne och Agron, våra vaktmästare, håller ordning på våra lokaler och vår utemiljö samt ser till att allt blir så trivsamt som möjligt. För att underlätta deras arbete ber vi dig hålla ordning på dina saker och att inte skräpa ner. Vi behöver hjälpas åt med vår fina miljö!

Förvaringsskåp
Skolan tillhandahåller några låsbara skåp. Du får själv ta med dig hänglås.

Rökning
Rökning får endast ske på anvisade platser, dessa är vid entrégrindarna mot Trindyxegatan och Stenyxegatan. Använd askkopparna!

Adress

Malmö folkhögskola
Trindyxegatan 213 76
Malmö

Telefon och mail

Växel: 040-6715100
Mail: exp@malmofolkhogskola.se

Intranät

Logga in

© Malmö Folkhögskola 2021